Literatură iluministă
Literatură iluministă
Iluminismul a fost o mișcare filozofică, științifică, estetică, literară care s-a manifestat în Europa, întâi în Anglia și Franța, în secolul al XVIII-lea, cunoscută și sub numele de epoca luminilor.
În țara noastră, cei dintâi și cei mai de seamă iluminiști apar în Transilvania. În lupta lor pentru recunoaștere și pentru câștigarea drepturile românilor din Transilvania, cărturarii transilvăneni au fost preocupați să demonstreze cu argumente solide latinitatea poporului român, din care făcea parte și provincia aflată sub stăpânire străină.
Pe plan lingvistic, Samuil Micu, Gheorghe Șincai și Petru Maior au încercat să demonstreze fondul și structura latină a limbii române. Ion Budai Deleanu a fost preocupat și de problema etimologiei și a încercat să identifice fondul autohton al limbii române, fiind un adevărat inovator în stabilirea regulilor gramaticale.
De asemenea, Ion Budai-Deleanu este autorul operei ,,Țiganiada”, o epopee tragi-comica considerată cea mai importantă operă literară din literatura iluministă. Redactată în două variante, epopeea ilustrează cel mai bine ideile iluministe din acele vremuri.